En pålbrygga är som namnet säger en brygga som står på pålar. Vid grundläggning är pålbryggorna oftast för temporärt bruk för att arbetsmaskiner och personal ska kunna utföra permanenta arbeten. En pålbrygga behöver inte nödvändigtvis byggas över vatten, utan kan även vara ett bra alternativ för att skydda känslig mark.
Principen är att någon form av påle eller balk slås, borras eller vibreras ned i marken, så att ett balkraster kan monteras ovanpå på lämplig höjd. På balkrastret läggs stockmattor så att arbetsmaskinerna kan köra fram och driva ned nästa rad med pålar. Successivt bygger man sig fram med balkraster och stockmattor och arbetsmaskinerna kan arbeta sig framåt i bryggans längdriktning.
Vi bygger så väl stora som små pålbryggor. Till de större hör den som färdigställdes över Sundsvallssfjärden vid bygget av Sundsvallsbron och pålbryggan vid bygget av ny bro E45 över Indalsälven vid Lit. Våra kunniga geokonstruktörer kan även med kort varsel konstruera betydligt mindre pålbryggor för att nå ut de där sista metrarna vid kajkanten eller havsbrynet.